Efecte fiscale in cazul inchirierii unui imobil in regim de scutire

Baza legala: Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare

In conformitate cu prevederile art.141 alin(2) lit.e) din Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare, in cazul inchirierii imobilelor, ca operatiune de baza, scutita fara drept de deducere, din perspectiva TVA, factura poate fi emisa fara TVA.

Daca exista dorinta de a se opta pentru taxare din punct de vedere al TVA, in acest caz este necesara depunerea unei notificari la organul fiscal, conform prevederilor art.141 alin.(3) lit.e) din Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare.

In cazul facturarii fara TVA retinem urmatoarele :

• firma are optiunea de a nu deduce TVA pentru achizitiile efectuate in legatura cu imobilul respectiv care cad in sarcina proprietarului (de ex : utilitati, intretinere, investitii) caz in care va tine jurnale de cumparari separate, daca se pot identifica exact achizitiile efectuate pentru imobilul respectiv;

• firma are optiunea de a aplica pro-rata in conformitate cu prevederile art.147 alin.(6) din Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare. Pro-rata este practic o modalitate de exercitare a dreptului de deducere a TVA utilizata in cazurile cand nu pot fi delimitate cert destinatia achizitiilor realizate de operatiunile taxabile scutite cu drept de deducvere si neimpozabile sau realizarea de operatiuni scutite fara drept de deducere.

Pro-rata se determina, conform art. 147 alin. (6), ca raport intre:

“suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si

• suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.”

Prin urmare, aplicarea pro-ratei de catre o persoana impozabila care realizeaza atat operatiuni taxabile, cat si operatiuni scutite fara drept de deducere nu este obligatorie in situatia in care persoana impozabila respectiva poate organiza evidenta separata a achizitiilor pentru fiecare din cele doua tipuri de operatiuni realizate.

Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

Articole similare

Comentariul tau aici